Om bingo

Bingo är ett spel som alla kan lära sig. Traditionell bingo spelas i en fysisk bingohall. Utroparen läser upp numren och du markerar dem på din bricka med en bingopenna. Spelar du bingo på nätet så behöver du inte själv markera din bingobricka; det sköter datorn automatiskt åt dig. Utbetalningar och regler kan variera från bingospel till bingospel. Grunderna är dock i stort sett alltid desamma och vi förklarar dem lite kor nedan:

bingobrickaEn bingobricka har 5×5 nummer. På den vanligaste bingobricka, amerikansk bingo så återfinns 75 nummer. Andra varianter finns även såsom en bricka med 90 nummer – detta kallas i allmänhet för engelsk eller australiensisk bingo. Den mittersta rutan på brickan brukar i allmänhet vara blank. På brickans översta del så står det B-I-N-G-O. Dessa bokstäver läggs samman med numren så att bingoutroparen exempelvis ropar ut: B-2 eller O-24. För att förtydliga brukar utroparen ropa ut ett helt namn med korrekt begynnelsebokstav, exempelvis: Niklas 42 (N-42) eller Bertil 39 (B-39).
Hur får man bingo? Spelet fortgår tills någon lyckas få 5 kryss i rad, vågrätt, lodrätt eller diagonalt. När man har fått det så är det dags att snabbt och högljutt ropa ”Bingo!”. Spelar du nätet så sköts detta automatiskt. Bingovärden kommer att kontrollera brickan och se så att den är korrekt ifylld. Om så är fallet har spelaren vunnit den aktuella omgången. Han/hon kommer då hem priset som relativt ofta består av den samlade summan för alla sålda bingobrickor i aktuell omgång. Man kan även vinna prylar eller mat, etcetera. På internet så tar sajten en liten del av vinsten, men gått och väl 95 % eller mer går tillbaka till spelaren. Priset på bingobrickor skiljer sig mycket åt. På internet kan de kosta allt från 50 öre upp till 100 dollar, beroende på vilken sajt man spelar bingo på.